چگونه روانشناس انتخاب کنیم؟
چگونه روانشناس انتخاب کنیم؟
هر یک از ما ، در زمان هایی از زندگی ، ممکن است احساس غرق شدن در مشکلات زندگی را داشته باشیم و برای رفع مشکلات مان به کمک نیاز داشته باشیم. همه ی انسان ها برای برخورد با احساسات و مشکلاتی که فراتر از کنترل آنها به نظر می رسد ، نیاز به کمک دارند - مشکلات مربوط به ازدواج یا رابطه ، وضعیت خانوادگی و دعواها، از دست دادن شغل ، مرگ یک دوست عزیز ، افسردگی ، استرس ، فرسودگی شغلی یا سوء مصرف مواد و ... این موارد و فشارهای زندگی روزمره گاه می تواند ناتوان کننده باشد. بعضی اوقات ما برای حل این مشکلات نیاز به کمک بیرونی از یک متخصص مجرب و ماهر داریم. روانشناسان به میلیون ها انسان در هر سنی کمک می کنند که زندگی سالم تر و با ثبات تری داشته باشند.
اگر موارد زیر را دارید حتما به فکر مراجعه به روانشناس باشید ...
♦️شما احساس ناتوانی طولانی مدت بخاطر درماندگی و احساس غم و اندوه می کنید و به نظر می رسد مشکلات شما با وجود تلاش و کمک خانواده و دوستان تان بهتر نمی شوند.
♦️ انجام فعالیتهای روزمره را دشوار می بینید: به عنوان مثال ، شما قادر به تمرکز روی وظایف کاری نیستید ، و در نتیجه، هر فعالیتی شما را رنج می دهد.
♦️شما بیش از حد نگران هستید ، منتظر بدترین اتفاقات هستید یا مرتباً ناآرام و بی قرارید.
♦️ اقدامات شما برای خودتان یا دیگران مضر است: به عنوان مثال ، الکل می نوشید ، سوء مصرف مواد دارید و یا بیش از حد بحث برانگیز و پرخاشگر می شوید و در مواردی نگرانید که به خودتان یا دیگران آسیب بزنید.
روانشناس کیست و روان درمانی چیست؟
روانشناسانی که در روان درمانی و سایر اشکال درمان روانشناختی تخصص دارند ، متخصصان بسیار ماهر و دارای تخصص در زمینه های رفتار انسان ، ارزیابی سلامت روان ، تشخیص و درمان و تغییر رفتار هستند. روانشناسان با مراجعان کار می کنند تا احساسات و نگرش آنها را تغییر دهند و به آنها در توسعه الگوهای سالم تر و مؤثرتر از رفتار کمک کنند.
روانشناسان رویه های معتبر علمی را برای کمک به افراد در تغییر افکار ، احساسات و رفتارهای آنها به کار می گیرند. روان درمانی یک تلاش مشترک بین یک فرد و یک روانشناس است. این یک محیط حمایتی برای صحبت صریح و محرمانه در مورد نگرانی ها و احساسات فراهم می کند. روانشناسان حفظ محرمانه بودن تمام گفته ها و رازهای شما را بسیار مهم می دانند و با خیال راحت می توانید در مسیر حل مشکلاتتان به آنها اعتماد نمایید. اما سوال مهم:
چگونه یک روانشناس پیدا کنم؟
برای یافتن روانشناس ، از پزشک خود یا یک متخصص بهداشت دیگر سوال کنید. با یک دانشگاه یا دانشکده روانشناسی مشورت کنید. از خانواده و دوستان بپرسید. با مرکز بهداشت روان منطقه خود تماس بگیرید. یا از خدمات روانشناس یاب سایت های معتبر استفاده کنید.
در هنگام انتخاب روانشناس چه نکاتی را باید در نظر بگیریم؟
روانشناسان و مراجعان با همکاری یکدیگر کار می کنند. پس تناسب و راحتی شما با روانشناس تان بسیار مهم است. اکثر روانشناسان قبول دارند که یک عامل مهم در تعیین اینکه آیا باید با یک روانشناس خاص کار کنید این است که با آن روانشناس شخصا احساس آرامش داشته باشید. ارتباط خوب با روانشناس بسیار مهم است. حتما کسی را انتخاب کنید که احساس راحتی با او داشته باشید.
امور مالی
در کشور های دیگر، بسیاری از شرکتهای بیمه خدمات روان درمانی را پوشش می دهند. اگر پوشش بیمه درمانی خصوصی دارید (معمولاً از طریق کارفرما) ، با شرکت بیمه خود تماس بگیرید تا ببینید خدمات بهداشت روان تحت پوشش قرار گرفته است، و اگر چنین است ، چگونه می توانید این مزایا را بدست آورید. در ایران اقدامات خوبی در جهت پوشش بیمه ای برای خدمات روانشناسی در دست اجرا است.
اگر تحت برنامه بیمه درمانی خصوصی یا برنامه کمک به کارمندان قرار نگرفتید ، ممکن است تصمیم بگیرید هزینه های خدمات روان درمانی را از جیب خود بپردازید. یکی دیگر از منابع بالقوه خدمات بهداشت روان شامل برنامه های مراقبت های بهداشتی تحت حمایت دولت است - از جمله مراکز بهداشت، و همچنین برنامه های بیمه درمانی برای کارمندان دولت ، پرسنل ارتش و وابستگان آنها. مراکز بهداشت روان زیرنظر بهزیستی در سراسر کشور گزینه دیگری برای دریافت خدمات بهداشت روان است.
مدارک لازم برای جستجو:
پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه ، روانشناسان بطور متوسط یک سال قبل از دریافت مجوز فعالیت، در دوره های مختلف شرکت میکنند. به عنوان بخشی از آموزش های حرفه ای ، آنها باید یک دوره کارآزمایی بالینی (سوپرویژن) تحت نظارت را در بیمارستان یا یک مرکز بهداشتی سازمان یافته و حداقل یک سال تجربه تحت نظارت دکتر، قبل از اینکه بتوانند به طور مستقل در هر عرصه مراقبت های بهداشتی
کنند ، انجام دهند. این ترکیبی از آموزش های سطح دکترا و کارآموزی بالینی است که روانشناسان را از بسیاری دیگر از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشت روان متمایز می کند.
روانشناسان در ایران، باید از سازمان نظام روانشناسی و یا سازمان بهزیستی مجوز بگیرند. قوانین صدور مجوز برای محافظت از مردم با محدود کردن مجوز برای افرادی که واجد شرایط برای انجام روانشناسی هستند ، طبق قانون تعیین شده است. تمدید این مجوز به نشان دادن صلاحیت مداوم بستگی دارد و نیاز به ادامه ی یادگیری و ارتقای سطح روانشناس دارد. علاوه بر این، روانشناسان به یک قانون دقیق اخلاق حرفه ای پایبند هستند.
آیا واقعا روانشناس به من کمک خواهد کرد؟
طبق خلاصه تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد ، برخی از انواع روان درمانی می توانند افسردگی ، اضطراب و علائم مرتبط با آن مانند درد ، خستگی و حالت تهوع را به طور مؤثر کاهش دهند. تحقیقات به طور فزاینده ای از این باور حمایت می کنند که سلامت عاطفی و جسمی با هم ارتباط نزدیکی دارند و دیدن یک روانشناس می تواند سلامت کلی فرد را بسیار بهبود بخشد.
شواهد قانع کننده ای وجود دارد که نشان می دهد اکثر افرادی که حداقل چندین جلسه با روانشناس جلسه رواندرمانی دارند ، به مراتب بهتر از افرادی هستند که دارای مشکلات عاطفی اند ولی دنبال روانشناس و درمان نمی روند. یک مطالعه بزرگ نشان داد که 50 درصد از بیماران بعد از 8 جلسه رواندرمانی به طور قابل توجهی بهبود یافته اند.
چگونه می توانم بفهمم که آیا درمان دارد جواب میدهد یا نه؟
با شروع درمان ، باید با روانشناس خود روی اهداف روشنی به توافق برسید. ممکن است شما در تلاش باشید تا بر احساس ناامیدی ناشی از افسردگی غلبه کرده یا ترسی را کنترل کنید که زندگی روزمره شما را مختل می کند. به یاد داشته باشید ، اهداف مشخص، به زمان بیشتری نسبت به اهداف دیگر نیاز دارند. شما و روانشناس خود باید تصمیم بگیرید که در چه مقطعی انتظار دارید پیشرفت را ببینید.
اگر احساس آرامش و امیدواری در شما شروع شده ، نشانه بسیار خوبی است. افراد غالباً در طی درمان طیف گسترده ای از احساسات را تجربه می کنند. برخی از افراد ناآگاه میگویند که بحث و گفتگو در مورد تجربیات دردناک می تواند دردسر ساز باشند. وقتی شروع به احساس آرامش یا امید می کنید ، می تواند نشانه مثبتی باشد که نشان می دهد شما شروع به کاوش افکار و رفتار خود کرده اید و رواندرمانی روی شما خوب جواب می دهد.
سؤالاتی که باید از روانشناس بپرسید:
· آیا شما یک روانشناس مجاز هستید؟ چند سال است که در حوزه روانشناسی و رواندرمانی کار می کنید؟
· من احساس اضطراب (اضطراب ، تنش ، افسردگی و ...) کرده ام و با مشکلاتی همراه هستم (با شغل ، ازدواج من ، غذا خوردن ، خوابیدن و غیره). چه تجربیاتی در زمینه کمک به افراد در قبال این نوع مشکلات دارید؟
· حوزه های تخصصی شما چیست - مثلا کار با کودکان یا خانواده ها؟
· از چه نوع درمانی استفاده می کنید و آیا روش هایی که شما به کار می برید برای مقابله با مشکل یا مسئله ی من اثبات شده اند؟
· هزینه های شما چقدر است؟ (هزینه ها معمولاً براساس یک جلسه 45 دقیقه ای حساب می شود.)
· آیا شما یک میزان هزینه ثابت دارید؟ چه نوع بیمه ای را می پذیرید؟ آیا شما وابسته به سازمانهای دواتی مراقبت سلامت هستید؟
منبع: انجمن روانپزشکی و روانشناسی آمریکا (APA)
https://www.apa.org/topics/choose-therapist
ترجمه و تنظیم: نرگس برزگر (روانشناس بالینی و درمانگر بین المللی تروما)
دکتر علی ربانی زاده متخصص اعصاب و روان ( روانپزشک و مشاوره خانواده ) مدرس دانشگاه علوم پزشکی مشهد عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران